Rosacea Behandling

Når huden ser rødt

maishudpleje.dk hudpleje

Rosacea er en kronisk betændelsestilstand i huden

Rosacea er ikke farlig, men kan have stor betydning for ens psykiske velbefindende og kan være enormt invaliderende.

Mange oplever efter de er fyldt 30 at blive ramt af rosacea eller pigmenteringer. Størstedelen af dem som får rosacea er imellem 30-50 år og flest heraf er kvinder. Hos især mænd kan rosacea være årsag til rhinophyma som er fortykkelse af huden på næsen. Dette er skabt pga overproduktion af talg i netop dette område. Rosacea er oftest arveligt betinget. Men miljøet man bor i kan også have indvirkning. Environs produkt colostrum gel fra Focus Care Comfort+ serie er et avanceret serum, som nærer huden og forbedrer hudens immunfunktion. Et blidt produkt til din hudpleje, som kan bruges af Environs førstegangsbrugere. Efterlader huden med et mere ungdommeligt og strålende udseende. Vita-entiched Colostrum gel vil altid indgå i behandlingen af Rosacea.

Focus Care Comfort+ er ideel til behandling af Rosacea. For at opnå det optimale resultat er det nødvendigt med en gratis hudanalyse ved maishudpleje.dk

rosacea produkter

Beskrivelse: Vita- Enriched Colostrum Gel. Et avanceret serum, som nærer huden og forbedrer hudens immunfunktion.
Colostrum Gel får huden til at føles levende og sund.

Anvendelse: Pre-rens, afrens og tone huden med dine foretrukne Environ- produkter.
Påfør Colostrum Gel med/efter din anbefalede Environ A-vitamin fugtighedscreme.
Anvendes morgen og/eller aften,

Fordele
 • Beroliger og udglatter inflammerede, irriterede og problematiske hudtilstande.
 • Reducerer forekomsten af tidlige aldringstegn.
 • Et blidt produkt, som kan bruges af Environs førstegangsbrugere.
Efterlader huden med et mere ungdommeligt og strålende udseende.

Colostrum gel vil altid indgå i en behandling af Rosacea

Colostrum gel er et avanceret serum, som nærer huden og forbedrer hudens immunfunktion.
Colostrum Gel får huden til at føles levende og sund.

Fordele
* Beroliger og udglatter inflammerede, irriterede og problematiske hudtilstande.
* Reducerer forekomsten af tidlige aldringstegn.
* Et blidt produkt, som kan bruges af Environs førstegangsbrugere.
* Efterlader huden med et mere ungdommeligt og strålende udseende.

Hvad er rosacea?

Rosacea er en kronisk, inflammatorisk hudtilstand, der ofte påvirker ansigtet. Rosaceaforværres med tiden, hvis den ikke behandles. Det forveksles ofte med akne,eksem eller hudallergi.

Rosacea ser ud til at være mere almindelig blandt lyshudede mennesker og påvirker anslået 14 millioner amerikanere (1 ud af 20 personer). Selvom årsagen til rosacea ikke forstås fuldt ud, og der ikke er nogen kur, er der en række måder at lindre symptomer på.

Da det ofte fejldiagnosticeres, kan forekomsten være meget højere. Rosacea er mere almindelig blandt lyshudede mennesker af nordeuropæisk herkomst.

Hurtige fakta ved rosacea

Det vigtigste symptom på rosacea er udviklingen af ansigtspustler. Andre symptomer inkluderer rødme let og betændte og udvidede blodkar. De nøjagtige årsager er ikke kendt, men en række faktorer kan udløse symptomer. Nogle fødevarer kan forværre symptomerne, såsom mejeriprodukter og stærkt krydret mad

Behandling

Der er ingen kur mod rosacea. Man kan behandles for at lindre tegn og symptomer. En kombination af medicin og livsstilsændringer giver generelt de bedste resultater.

Medicin Behandling

Medicinsk behandling kan omfatte en kombination af ordinerede topiske lægemidler (påføres huden) og orale lægemidler (slugepiller, tabletter eller kapsler).

 • Aktuelle lægemidler: Disse hjælper med at reducere betændelse og rødme og påføres huden enten en eller to gange om dagen. De bruges ofte i kombination med nogle orale lægemidler. Antibiotika (metronidazol), tretinoin, benzoylperoxid og azelainsyre er eksempler på almindeligt ordineret topisk medicin.
 • Orale antibiotika: Disse kan ordineres for deres antiinflammatoriske egenskaber. Orale antibiotika har en tendens til at give hurtigere resultater end aktuelle. Eksempler indbefatter tetracyclin, minocyclin og erythromycin.
 • Isotretinoin(Accutane): Denne orale medicin bruges undertiden til svære tilfælde af inflammatorisk rosacea, hvis andre behandlinger ikke har fungeret. Isotretinoin er et stærkt lægemiddel, der hæmmer produktionen af olie i talgkirtlerne. Da bivirkninger kan være alvorlige, skal patienten overvåges nøje.
 • Blephamid: En bestemt type steroid øjendråbe, som undertiden ordineres til patienter med okulær rosacea (øjensymptomer). Øjendråber påføres dagligt i 3 dage til 1 uge efterfulgt af en pause eller tilspidset brug.
 • Tetracycliner: Disse ordineres undertiden til patienter med symptomer på okulær rosacea. Doxycyclin hjælper med at forbedre tørhed, kløe, sløret syn og lysfølsomhed (lysfølsomhed).

Laserbehandling Behandling

Til patienter med synlige blodkar (telangiectasia) kan laserbehandling, der bruger intens pulserende lys, bruges til at krympe dem. Dette gøres af en hudlæge. Selvom proceduren kan forårsage smerte, kan de fleste patienter tåle den uden behov for et bedøvelsesmiddel.

Plastikkirurgi for fortykket hud (rhinophyma)

Hvis patienten udvikler en pæreformet forstørret rød næse og op pustede kinder og muligvis tykke bump på den nedre halvdel af næsen og de nærliggende kindområder, kan de blive henvist til en plastikkirurg. Laser- eller skalpeloperationer kan udføres for at fjerne overskydende væv og ændre næsen. En kuldioxidlaser kan også bruges til at krympe vævet.

Typer

Der er mange typer rosacea, men fire hovedtyper.

 • Erythematotelangiectatic rosacea har rødme og rødme med synlige blodkar.
 • Papulopustulær rosacea involverer rødme, hævelse og udbrud, der ligner acne.
 • Phymatous rosacea får huden til at tykne og tage en ujævn tekstur.
 • Ocular rosacea forårsager rødme og irritation i øjnene og hævede øjenlåg.

En tilstand kendt som steroid rosacea kan skyldes langvarig brug af kortikosteroider, specielt når det bruges til behandling af dermatitis og vitiligo.

Permanent rødme kan udvikle sig og vedvare i midten af ansigtet.

Årsager

Eksperter er ikke sikre på, hvad der forårsager rosacea. Følgende relaterede faktorer menes at bidrage:

Abnormaliteter i ansigtsblodkar: Hudspecialister (dermatologer) antyder, at abnormiteter iansigtets blodkar forårsager rødmen, vedvarende rødme og synlige blodkar. Hvad der forårsager betændelse i blodkarrene er stadig et mysterium.

Lys hudfarve: En meget højere procentdel af mennesker med lys hud udvikler rosacea sammenlignet med andre mennesker.

Demodex folliculorum (mikroskopisk mide): Demodex folliculorum lever på menneskelig hud og forårsager normalt ingen problemer. Imidlertid har patienter med rosacea meget højere antal af disse mider end andre har. Det er uklart, om miderne forårsager rosacea, eller om rosacea forårsager overbefolkning af miderne.

H. pylori en bakterie: der findes i tarmen, stimulerer produktionen af bradykinin, et lille polypeptid, der kan få blodkarrene til at udvides. Eksperter antyder, at denne bakterie kan spille en rolle i udviklingen af rosacea.

Familiehistorie (arv, gener): Mange patienter med rosacea har en nær slægtning med tilstanden.

Rosacea udløser

 • Nogle faktorer kan forværre rosacea eller gøre det værre ved at øge
 • blodgennemstrømningen til overfladen af huden; disse inkluderer:
 • Ekstreme temperaturer
 • Sollys, fugtighed eller vind
 • Stress, angst, vrede, forlegenhed
 • Kraftig træning
 • Varme bade eller saunaer
 • Nogle medikamenter, såsom kortikosteroider og lægemidler til behandling af forhøjet blodtryk
 • Akutte medicinske tilstande, såsom forkølelse, hoste eller feber
 • Nogle kroniske medicinske tilstande – såsom hypertension (forhøjet blodtryk) Mad og drikkevarer, der kan udløse rosacea, inkluderer:
 • Varme madvarer og drikkevarer
 • Koffein
 • Mejeriprodukter
 • Krydderier, der indeholder capsaicin, for eksempel hot sauce, cayennepeber og rød peber
 • krydret mad
 • alkohol, herunder vin og hårde spiritus
 • fødevarer, der indeholder cinnamaldehyd, såsom tomater, chokolade og citrusfrugter

Symptomer

Mange tegn og symptomer er forbundet med rosacea, men de kan variere betydeligt fra person til person.

Følgende tegn og symptomer har tendens til at være til stede i de fleste tilfælde:

Flushing (let rødmende): Flushing-episoder kan vare så længe som 5 minutter. Blush kan sprede sig fra ansigtet ned til nakke og bryst. Nogle mennesker siger, at huden føles ubehageligt varm under skyllingsepisoder.

Hyperreaktivitet i ansigtet: Følsomme blodkar udvides let at røre ved og andre fysiske stimuli, såsom sollys. Mange henvises fejlagtigt til dette som “følsom hud”, men med rosacea er det forårsaget af følsomme blodkar og ikke følsomme hudceller.

Vedvarende rødme: Nogle gange kan de rødmende episoder efterhånden efterfølges af anfald af vedvarende ansigtsrødme. Rødheden, som kan ligne solskoldning, forsvinder muligvis ikke. Dette sker, fordi hundreder af små blodkar nær overfladen af ansigtshuden udvides (udvides).

Bumser, papler og pustler (Inflammatory rosacea): Små røde og gule pletter, papler og pustler vises undertiden i ansigtet – dette er også kendt som inflammatorisk rosacea.Fejldiagnose er almindelig på grund af deres lighed med teenageacne. Imidlertid med rosacea har huden ingen hudorme i modsætning til acne.

Betændte blodkar (vaskulær rosacea): Efterhånden som tegn og symptomer på rosacea udvikler sig og forværres, svulmer små blodkar på næsen og kinderne op og bliver synlige (telangiectasia) – de ligner nogle gange småt spindelvæv, huden i ansigtet kan blive plettet.

Rhinophyma eller overskydende ansigtshud omkring næsen: Alvorlig rosacea kan resultere i fortykkelse af ansigtshuden, især omkring næsen. Næsen kan blive pæreformet og forstørret (rhinophyma). Dette er en meget sjælden komplikation og har tendens til at påvirke mænd meget mere end kvinder.

Ansigts hævelse: Overskydende væske og proteiner lækker ud af blodkarrene og til sidst overvælder lymfesystemet, som ikke kan dræne lækagen hurtigt nok væk. Dette resulterer i væskeophobning i ansigtshuden.

Naturlig tiltag

Disse livsstils- og hjemmeforanstaltninger hjælper med at kontrollere symptomer og kan bruges sammen med enhver medicinsk behandling. Nøglen her er at minimer eksponering for alt Hvad der kan udløse symptomer eller forværre dem:

 • Når du udsættes for solen, skal du bære en bredspektret solcreme med en sol beskyttelsesfaktor (SPF) på mindst 15.
 • Om vinteren skal du beskytte ansigtet med et tørklæde eller skimaske.
 • Prøv at afstå fra at gnide eller røre ved huden i ansigtet.
 • Påfør et mildt rengøringsmiddel på problemområder under vask.
 • Brug ikke ansigtsprodukter, der indeholder hudirriterende stoffer eller
 • Hvis huden er øm, skal du bruge en fugtighedscreme.
 • Anvend kun fugtighedscreme, når den aktuelle medicin er tørret.
 • Bliv ikke for varm.
 • Undgå at indtage alkohol drikkevarer.
 • En elektrisk barbermaskine er mindre tilbøjelige til at udløse opblussen end normalt barbermaskiner.
 • Undgå krydret mad.
 • Opbyg en liste over sandsynlige fødevarer og drikkevarer, der kan udløse en udbrud og undgå dem.
 • Grønne eller gule præ-foundation cremer og pulvere kan hjælpe med at skjule rødme i huden.
 • Undgå receptfrie (OTC) steroidcremer, medmindre din læge har inkluderet dem som en del af din behandling. På mellemlang eller lang sigt kan de forværre symptomerne.

Stress

Eksperter siger, at stress er en vigtig udløser af rosacea. Alle foranstaltninger til at reducere stressniveauer hjælper med at forhindre opblussen også eksisterende symptomer i at blive værre.

Første skridt til at reducere stress kan omfatte regelmæssig motion, få mindst 7 timers søvn af god kvalitet hver nat og spise en sund og velafbalanceret kost.

Da kraftig træning ofte er en udløser, rådes patienter med rosacea til at træne med lavintensitet, som at gå eller i svømmehallen.

Yoga, tai-chi, åndedrætsøvelse og nogle meditationer kan også hjælpe med at reducere stress.

Diagnose

Der er ingen klinisk test for rosacea. En læge når en diagnose efter at have undersøgt patientens hud og spurgt om symptomer og udløsere. Tilstedeværelsen af forstørrede blodkar vil hjælpe lægen med at skelne det fra andre hudlidelser.

Tilstedeværelsen af udslæt i hovedbunden eller ørerne indikerer normalt en anden eller sameksisterende diagnose. Rosacea tegn og symptomer er hovedsageligt i ansigtet.

Tidlig diagnose og efterfølgende hurtig behandling reducerer risikoen for rosaceasprogression signifikant. Hvis lægen har mistanke om, at der kan være en underliggende medicinsk tilstand eller sygdom, såsom lupus, kan der bestilles blodprøver. Lægen kan henvise patienten til en hudlæge.

Komplikationer

Komplikationer kan opstå med rosacea.

Selvværd, forlegenhed og frustration

Selvom rosacea ikke er en livstruende tilstand, efterlader dens virkning på udseendet ofte patienten flov, frustreret, ængstelig og mangler selvtillid.

Patienter, der er velinformerede om rosacea, har tendens til at klare sig bedre, fordi de er parate til at håndtere komplikationer eller gentagelser.

Følelsesmæssig sundhed genoprettes generelt, når symptomerne behandles med succes. Dette er mere sandsynligt, at der sker, hvis enkeltpersoner overholder langvarig medicinsk behandling og træffer foranstaltninger for at minimere de faktorer, der forværrer tilstanden.

Det er vigtigt for enkeltpersoner at tale med en læge, hvis de oplever intense følelser af nød, forlegenhed eller frustration.

Råd til dig som lider af rosacea

Rens dit ansigt forsigtigt 2 gange dagligt, igennem dagen bliver din hud udsat for frie radikaler. En rosacea ramt hud er i forvejen irriteret og derfor er det enormt vigtigt at holde huden ren så den ikke skal bruge energi på at bekæmpe udefrakommende irritationer. 

Det er vigtigt at bruge et mildt renseprodukt som som er tilpasset din hudtype. 

Undgå stive vaskeklude. Brug hellere dine fingerspidser og masser med cirkulære bevægelser. 

Skyl produktet væk med lunkent vand og brug igen fingerspidserne til at sikre at du har fået skyllet hele produktet af.

Dup forsigtigt dit ansigt tør uden at irritere huden ved at gnide med et håndklæde.

Brug en toner som er tilpasset din hudtype, så du sikre dig at din hud er fuldstændig ren. 

Sørg for at behandle din hud 2 gange dagligt så din hud opretholder sit fugtniveau og ikke tørre ud.  

Beskyt din hud mod solen. Brug en solcreme som er beregnet til ansigts brug og påfør hver 2-3 time. Solcreme bør benyttes hele året rundt også selv om det er vinter og overskyet.

Få tilpasset din hudplejerutine til din hud.